Video ”Tulevaisuuden taidot” on julkaistu lisenssillä Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0) https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/.
Yleistä
Creative Commons -lisenssiä voidaan käyttää esimerkiksi videoiden, kuvien, musiikin ja tekstien julkaisemiseen. Creative Commons -lisenssejä on useita erilaisia ja osa niistä mahdollistaa jaetun materiaalin hyödyntämisen uudelleen. Lisenssi antaa käyttöoikeuden materiaaliin. Se ei poista alkuperäisen tekijän omia tekijänoikeuksia luomaansa sisältöön (Public Domain CC0-lisenssi on poikkeus). Jos käytät videossa tai podcastissa Creative Commons -lisenssillä jaettua materiaalia, niin yleensä lopputeksteihin tai esittelytekstiin täytyy merkitä käyttämäsi materiaalin tekijän nimi, materiaalin lisenssi ja lähde sekä miten materiaalia on mahdollisesti muokattu (CC BY Attribution/Nimeä -tyyppiset lisenssit).
Creative Commons (CC) -lisenssit, Public Domain ja tekijänoikeudet
Lisätietoa lisensseistä ja tekijänoikeuksista:
- https://creativecommons.org/
- https://creativecommons.org/about/cclicenses/
- https://creativecommons.fi/
- https://creativecommons.fi/lisenssien-kayttoohje/
- Lisenssivalitsin: https://creativecommons.org/choose/?lang=fi
- https://www.opettajantekijanoikeus.fi/2011/12/avoimesti-lisensoidun-kuvan-liittaminen-verkkosivulle-oikeaoppisesti/
- https://www.opettajantekijanoikeus.fi/
Lista Creative Commons -lisensseistä:
- CC BY (Attribution – Nimeä) – Nimeä materiaalin tekijä.
- CC BY-SA (Attribution-ShareAlike – Nimeä-JaaSamoin) – Jaa uusi materiaali samalla lisenssillä.
- CC0 (Public Domain Dedication) ja Public Domain – Tekijänoikeuksista on luovuttu tai ne ovat vanhentuneet.
- CC BY-NC (Attribution-NonCommercial – Nimeä-EiKaupallinen) – Älä käytä kaupallisiin tarkoituksiin.
- CC BY-NC-SA (Attribution-NonCommercial-ShareAlike – Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin)
- CC BY-ND (Attribution-NoDerivatives – Nimeä-EiMuutoksia) – Älä tee muokkauksia materiaaliin tai uusia tuotoksia materiaalin pohjalta.
- CC BY-NC-ND (Attribution-NonCommercial-NoDerivatives – Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia)
Creative Commons -materiaalin käyttäminen omissa tuotannoissa
Videoissa ja podcasteissa käytettäväksi materiaaliksi soveltuvat hyvin sisällöt, jotka on julkaistu Creative Commons -lisensseillä CC BY (Creative Commons Attribution) tai CC0 (Creative Commons Public Domain). CC BY -lisenssissä sinun täytyy nimetä käyttämäsi materiaalin tekijä ja lähde lisenssiohjeiden mukaisesti. Voit käyttää myös CC BY-SA (Attribution-ShareAlike) -lisenssoitua materiaalia, mutta sinun täytyy julkaista oma tuotoksesi samalla lisenssillä. Kyseessä on niin sanottu tarttuva lisenssi. Jos Creative Commons -materiaalin lisenssissä ei ole NC-merkintää (NonCommercial – EiKaupallinen), voit hyödyntää materiaalia kaupallisesti muiden lisenssiehtojen puitteissa.
Lopputekstien tai esittelytekstin merkintä (Attribution – Nimeä):
- ”Laulun nimi”, tekijä ”Artistin nimi”
- ”CC-lisenssi ja linkki lisenssin selosteeseen” – esimerkiksi Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0) https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
- ”Linkki lähteeseen” (lataussivu tai musiikkialusta)
HUOM!
- Muista, että joskus materiaalia on saatettu julkaista virheellisesti Creative Commons -lisenssillä ilman riittäviä oikeuksia. Jos materiaali vaikuttaa arveluttavalta, älä käytä sitä omissa projekteissasi.
- CC BY-ND (Creative Commons Attribution-NoDerivatives) -materiaalia ei saa käyttää ollenkaan podcastissa tai videossa, koska lisenssi ei anna lupaa lähdemateriaalin muokkaamiseen ja uusien tuotosten luomiseen materiaalin pohjalta. NoDerivatives -sisältöä voi näyttää luokassa opiskelijoille (CC BY-ND ja CC BY-NC-ND), mikäli tilaisuus sopii yhteen lisenssin kaupallisuusehtojen kanssa.
- Monilla kuvapankeilla ja äänikirjastoilla on omat lisenssit, jotka eivät ole täysin yhteensopivia Creative Commons -lisenssien kanssa. Julkaistavan materiaalin lopputeksteissä tai esittelytekstissä voi kertoa, että tietyillä sisällöillä on eri kuin Creative Commons -lisenssi. Materiaaliin voi erikseen merkitä sisällöt, jotka ovat esimerkiksi kuvapankeista.
- Videopalvelu YouTube skannaa automaattisesti kaikki sivustolle ladatut videot sisällön tekijänoikeuksien suhteen. Erityisesti videon ääniraita ja musiikki skannataan. Jos sisällössä huomataan tekijänoikeuksien suhteen rajoituksia, videolle tulee huomautus, Content ID Claim. Tilanteesta riippuen, videon aikana voi tulla enemmän mainoksia näkyville tai videon ääniraita saatetaan mykistää. Voit haastaa (dispute) automaattisen tekijänoikeushuomautuksen, jos sinulla on kaikki tarvittavat oikeudet materiaalin käyttämiseen ja jakamiseen. Tässä Pixabayn ohje tilanteeseen https://pixabay.com/fi/blog/posts/how-to-clear-a-youtube-content-id-claim-with-a-pix-190/.
Julkaiseminen Creative Commons -lisenssillä
”ProLearn Podcast: Hybridiopetuksen haasteet ja mahdollisuudet” on julkaistu lisenssillä Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0) https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/.
Videon lopputeksteihin tai podcastin esittelytekstiin merkitään Creative Commons -lisenssi, jota halutaan käyttää julkaisemiseen. Muita toimenpiteitä ei tarvita. Oulun ammattikorkeakoulun ammatillisessa opettajakorkeakoulussa on käytetty CC BY-SA (Attribution-ShareAlike) -lisenssiä useiden videoiden ja podcastien julkaisemiseen Oulu ProLearn -YouTube-kanavalla. Tämä lisenssi antaa kaikille mahdollisuuden hyödyntää materiaalia opetuksessa. Jos materiaalista muokkaa uutta sisältö, täytyy mainita tekijän nimi ja julkaista luotu materiaali samalla lisenssillä (ShareAlike – JaaSamoin).
Halutessasi voit julkaista oman videon tai podcastin jollakin sopivalla Creative Commons -lisenssillä. Tällöin on oleellista, että sinulla on kaikki tarvittavat tekijänoikeudet ja käyttöoikeudet materiaaliin, jota jaat. Osa Creative Commons -lisensseistä ei ole keskenään yhteensopivia. Esimerkiksi kaupallisen käytön kieltävää CC BY-NC -materiaalia (NonCommercial – EiKaupallinen) sisältävää videota ei voi julkaista suoraan kaupallisen käytön sallivalla CC BY -lisenssillä. Tarkista videossa tai podcastissa käyttämiesi materiaalien lisenssit ennen kuin julkaiset tuotoksen Creative Commons -lisenssillä.
CC BY-SA -lisenssin lisäksi voit harkita CC BY -lisenssiä materiaalin jakamiseen. Se antaa muille vielä laajemmat oikeudet muokata ja julkaista luomaasi sisältöä eri lisenssillä. Kaikista rajallisin lisenssi CC BY-NC-ND (Attribution-NonCommercial-NoDerivatives – Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia) sallii videon näyttämisen opetustilanteessa luokassa, jos tilanne ei ole kaupallinen. Muut eivät voi tehdä uusia tuotoksia videon pohjalta.
Ohjesivun lisenssi
Ohjeen tekijä: Tommi Karjalainen (Ammatillinen opettajakorkeakoulu, OAMK).
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.
Resurssin ylläpitäjä(t): Tommi Karjalainen
Sivu päivitetty 19.09.2022 12:00