Ope-Podcast: Ennakointitieto opetussuunnitelmatyössä

Julkaisupäivä: 10.10.2024

Opepodcast-sarjassa Oulun ammattikorkeakoulun ammatillisen opettajakorkeakoulun opettajat julkaisevat omaa tuotantoaan. Tällä kertaa yliopettaja Tiiu Tenno haastattelee lehtori Ulla Mäntykangasta. Aiheena on ennakointi ammattikorkeakouluopettajan työssä. Keskustelijat perehtyvät siihen, mitä ennakointitieto on, mistä sitä saa, ja miten ennakointitietoa käytetään.

YouTube: https://youtu.be/0E_6fF9w4Rs?feature=shared 

Ope-Podcast: Ennakointitieto opetussuunnitelmatyössä

(alkumusiikki)

Tiiu Tenno: Tässä podcastissa keskustelemme ennakoinnista ammattikorkeakouluopettajan työssä. Pohdimme myös sitä, mitä ennakointitieto on, mistä sitä saa, ja miten ennakointitietoa käytetään.

Minä olen Tiiu Tenno ja toimin yliopettajana Oulun ammattikorkeakoulussa ammatillisessa opettajakorkeakoulussa. Vieraana minulla on kollegani lehtori Ulla Mäntykangas. Tervetuloa, Ulla, vieraakseni.

Ulla Mäntykangas: Kiitos, Tiiu!

Tiiu Tenno: Kerrothan, Ulla, alustukseksi, miten ennakointi liittyy työhösi?

Ulla Mäntykangas: Aina kun koulutamme osaajia- olipa sitten kysymys ammatillisen toisen asteen opiskelijoista tai korkeakouluopiskelijoista- niin me koulutamme osaajia tulevaisuuden työhön.

Heidän opettajillaan on oltava kykyä tarkastella oman ammattialansa vaihtoehtoisia kehityskulkuja ja näkemystä tulevaisuuden ammattilaisten osaamisprofiilista.  Opettajalla pitää olla tietoa siitä, millaista osaamista hänen koulutusalallaan tulevaisuudessa tarvitaan, miten työtehtävät ja tekijät muuttuvat. Opettajankouluttajana koen, että ennakointi ja tulevaisuusosaaminen on yksi keskeisistä taidoista, jota opettaja tarvitsee.

Tiiu Tenno: Aivan. Koulutuksen on kehityttävä muutoksia ennakoiden. Korkeakoulujen opettajathan luotsaavat tulevaisuuden osaajia! Korkeakoulutuksen tämän päivän sisältöjen ja toimintatapojen on vastattava siihen osaamiseen, mitä tulevaisuudessa tarvitaan.

Ulla Mäntykangas: Kyllä, opetussuunnitelmassa tietysti konkretisoituu opetuksen sisältö. Lähtökohtana tälle on ammattialan osaamisprofiilin kirkastaminen eli yhteinen ymmärrys siitä, millainen on valmistuvan ammattilaisen toimenkuva, millaisia ovat keskeiset työtehtävät, joita hän tekee, tai ammatilliset haasteet. Opetuksen sisällön ja toteutuksen tulisi vastata näihin näkökulmiin.

Tiiu Tenno: Ulla, muistaakseni olet käsitellyt näitä aiheita useassa artikkelissa, laitan linkit artikkeleihin podcastin lisätietoihin.

Ulla Mäntykangas: Nämä yhteistyössä kirjoitetut artikkelit käsittelevät ammatillisen opettajan, siis myös korkeakouluopettajan, omaa jatkuvan oppimisen tarvetta ja mahdollisuuksia. Opettajan on kyettävä tarkastelemaan omaa osaamistaan suhteessa ammattialansa ennakointitietoon. Vastaavatko opetukseni sisällölliset ja pedagogiset ratkaisut tulevaisuuden ammattilaisten osaamistarpeisiin?

Tiiu Tenno: Keskustellaan tovi siitä, mitä sinun mielestäsi ennakointikyvykkyys tai tulevaisuusosaaminen sitten opettajan työssä tarkoittavat?

Ulla Mäntykangas: Se on mielestäni sitä, että opettajalla on ymmärrys ja tieto siitä, miten hänen ammattialallaan työelämän osaamisvaatimukset tai työtehtävät muuttuvat. Ensisijaisena lähtökohtana tulevaisuusosaamiselle pidän tiiviitä suhteita työelämään ja jatkuvaa vuoropuhelua työelämän edustajien kanssa. Lisäksi se on kyvykkyyttä hankkia ennakointitietoa ja ennen kaikkea kykyä hyödyntää sitä sekä oman opetuksen sisällöissä, että pedagogisissa ratkaisuissa.

Tiiu Tenno: Kerrotko, Ulla, mistä saan ennakointitietoja opetussuunnitelmatyöni perustaksi?

Ulla Mäntykangas: Ennakointitiedon järjestelmät ja saatavuus ovat valtavasti kehittyneet. Personoituja hakuja esimerkiksi eri ammattialoilta on helposti saatavilla. Pelkkä ennakointitieto ei kuitenkaan riitä. Tietoa tulee käsitellä yhteisen ymmärryksen luomiseksi siitä, mikä on olennaista ja tärkeää tulevaisuuden kannalta omalla koulutusalalla. Jotpan Osaamistarvekompassi, Osaamisen ennakointifoorumin kokoama aineisto tai vaikka Työ- ja elinkeinoministeriön työvoimabarometri ovat erinomaisia tiedonlähteitä. Niillä ainakin pääsee alkuun.

Tiiu Tenno: Voisitko kertoa joitakin esimerkkejä siitä, millaisia ilmiöitä ennakointitieto käsittää?

Ulla Mäntykangas: Tuttua jo on, että digitalisaatio, tekoälyn hyödyntäminen ja vihreä siirtymä kiihdyttävät muutosta työelämän menettelytavoissa.  Ajankohtaisia muutosilmiöitä edellisten lisäksi ovat vaikkapa energiamurros ja turvallisuusuhkien lisääntyminen.

Tiiu Tenno: Otetaan yksi esimerkki, miten aloittaisin opetussuunnitelman kehittämisen opettajatiimissämme ennakointitieto huomioiden?

Ulla Mäntykangas: Voisitte tarkastella opetussuunnitelmaa kokonaisuutena. Seuraavien kysymysten äärelle voisi pysähtyä:

Mitä ammattialanne tulevaisuuden osaajan työstä tiedätte ja miten se näkyy osaamisteemojen tai opetuksen sisällöissä?

Millaisia tulevaisuuden osaajia teiltä valmistuu, toisin sanoen, millaisiin tulevaisuuden osaamistarpeisiin heillä on valmiudet? Ja miten pedagoginen toimintanne on tukenut näiden valmiuksien hankkimista?

Tiiu Tenno: Tämä kuulostaa haasteellisesta. Pitäisikö minun osata huomioida alueelliset vai jopa globaalit osaamistarpeet?

Ulla Mäntykangas: Varmasti molempia tarkastelukulmia tarvitaan. Jatkuvan oppimisen palveluissa eli työelämälle suunnatuissa koulutuspalveluissa korostuvat usein akuutit, jopa alueelliset osaamisen kehittämisen tarpeet.

Tiiu Tenno: Riittääkö minun opettajaosaamiseni tähän ennakointityöhön?

Ulla Mäntykangas: Riittää, että opettajana osaat hyödyntää ennakointitietoa sekä työelämältä ja opiskelijoilta saatua palautetietoa. On hyvä, jos opettajana olet kiinnostunut siitä, mitä työelämässä ja yhteiskunnassa tapahtuu ja miten muutokset vaikuttavat oman alasi ammattilaisten, mutta myös sinun opettajan työhösi.

Tiiu Tenno: Tietenkin pyrin oleman ajan tasalla näissä asioissa!

Ulla Mäntykangas: Ennakointiosaaminen on koulutusorganisaation ulkopuolelle suuntautuvaa katsetta ja kiinnostusta. Se on ennakointitietoon pohjautuvaa yhteistä keskustelua vaihtoehtoisista tulevaisuuksista. Se on kykyä muuttaa ja tarkentaa omaa opetusta tai sen painopisteitä.

Ennakointiosaaminen ei ole pelkästään opettajan osaamista, vaan sen tulee olla koko koulutusorganisaation systemaattista, jatkuvaa ja johdettua toimintaa.

Tiiu Tenno: Kiitos, Ulla. Tämä tieto helpotti paljon. Kyse on siis kaikkien toimijoiden yhteisestä asiasta.

Ulla Mäntykangas: Juuri näin. Osaamisperustaisen opetussuunnitelman laadinta on yhteiskehittämistä.  Siinä ennakointi- ja työelämätiedon merkitys ja siitä syntyvä yhteinen ymmärrys on keskeinen lähtökohta.  Ennakointitieto kuuluu kaikille ja siksipä esimerkiksi ESR rahoitteinen Jatkot hanke kokoaakin ennakointietoa Oulun ammattikorkeakoulun henkilökunnalle hyödynnettäväksi opetussuunnitelmatyössä ja toiminnan kehittämisessä.

Tiiu Tenno: Mitä haluaisit opettajankouluttajan näkökulmasta painottaa?

Ulla Mäntykangas: Tärkeänä näen, että ammatillisen opettajan tulee hankkia tietoa ja osallistua keskusteluun oman alan tulevaisuuksista systemaattisesti ja jatkuvasti. Opettajan on hyvä kysyä, miltä oman alani tulevaisuus näyttää? Mitä muutokset edellyttävät oman osaamiseni, opetussuunnitelman ja yksittäisen opintojakson kehittämiseltä tai pedagogisilta ratkaisuilta?

Tiiu Tenno: Aivan loistava tietopaketti! Lämpimät kiitokset sinulle Ulla, että olit vieraanani.

Ulla Mäntykangas: Kiitos.

(loppumusiikki)

 

Podcastissa mainitut lähteet:

JATKOT – jatkuvan oppimisen kehittäminen​ -hanke 1.11.2023 – 31.10.2025.

Kilja, P. & Mäntykangas, U. (2024). Ammatillisten opettajien kaksoisammatillisuus jatkuvan oppimisen lähtökohtana. Oamk Journal (27/2024). Oulun ammattikorkeakoulu. http://urn.fi/urn:nbn:fi-fe202402278973

Kilja, P. & Mäntykangas, U. (2024) Ammatillisen opettajan menestyksen avaimet: jatkuva ja kestävä oppiminen. Oamk Journal (68/2024). Oulun ammattikorkeakoulu. 14.6.2024 https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2024061753890

Rantala, A., Klemola, K., Gallén, T., Kylmänen, L., Mäntykangas, U. &, Korkala, H. (2024). Nykytilan kartoitus jatkuvan oppimisen kehittämisen lähtökohtana. Oamk Journal (72/2024). Oulun ammattikorkeakoulu. 17.6.2024 https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2024061753455


Resurssin ylläpitäjä(t):

Sivu päivitetty 10.10.2024 12:54