Ohjeita podcastin tekemiseen
Podcast on äänitallenne, joka on usein toteutettu keskusteluna jostakin aiheesta. Yleensä podcastissa on juontaja, joka vie keskustelua eteenpäin. Podcastin voi tehdä myös yksinpuheluna. Kestoltaan podcast voi olla esimerkiksi 5 – 60 minuutin väliltä. Podcastin voi tallentaa etänä tai paikan päällä. Podcastin tekeminen saattaa olla helpompaa kuin videomuotoisen julkaisun tekeminen.
Välineistöä podcastin tallentamiseen
- Äänen tallentamiseen tarvitset mikrofonin. Tallennustavasta riippuen voit käyttää esimerkiksi kuulokemikkiä, kokousmikkiä, XLR-mikkiä, web-kameran mikkiä tai puhelimen mikrofonia.
- Tallennuslaitteena voit käyttää tietokonetta, tablettia, puhelinta tai ääninauhuria. Kuulokemikrofonin käyttö on suositeltavaa, jos käytät tietokonetta podcastin tallentamiseen. Tietokoneeseen voi yleensä liittää vain yhden usb-mikrofonin kerrallaan äänilähteeksi.
- Äänitä podcast rauhallisessa tilassa. Usein podcastit äänitetään istualtaan jonkin pöytätason ääressä. XLR-mikrofoneille on hyvä käyttää telinettä.
Muistilista podcastin tekemiseen
- Mieti podcastin aihe ja kysymykset ennakkoon. Määrittele mihin tarkoitukseen podcast tehdään ja kenelle sisältö on suunnattu. Laadi podcastille käsikirjoitus. Käsikirjoituksen ei tarvitse olla tarkka. Puhe on luonnollisempaa, kun vastauksia kysymyksiin ei kirjoiteta tarkkaan auki. Muistiinpanoja voi tehdä.
- Esimerkki podcastin rakenteesta: alkumusiikki, alkusanat ja keskustelijoiden esittely, teeman käsittely, kiitokset ja loppusanat, loppumusiikki. Alku- ja loppumusiikki voivat olla samat.
- Kysy lupa äänittämiseen ja äänitteen julkaisemiseen kaikilta podcastiin osallistuvilta henkilöiltä. Voit tallentaa luvan hyväksymisen äänitiedostoon.
- Tee äänitesti. Tarkista, että jokaisen puhujan ääni kuuluu hyvin ja kaikkien puhe tulee tallennetuksi.
- Jos teet virheen äänittäessä, pidä lyhyt tauko ja aloita lause tai kohta alusta tarpeen mukaan. Pieleen menneitä kohtia voi leikata pois jälkeenpäin.
- Käytä podcastissa ainoastaan sellaista musiikkia, johon sinulla on riittävät käyttöoikeudet. Esimerkiksi Creative Commons -lisenssillä julkaistusta musiikista CC BY (Creative Commons Attribution) ja CC0 (Creative Commons Public Domain) soveltuvat hyvin podcasteihin.
- HUOM! CC BY-ND (Creative Commons Attribution-NoDerivatives) ja CC BY-NC-ND -materiaalia ei saa käyttää ollenkaan podcastissa tai videossa. ND-merkintä estää materiaalin käyttämisen.
- Kirjoita esittelytekstiin käyttämäsi musiikin nimi, tekijän nimi, lähde ja lisenssi.
- Voit käyttää lyhyttä musiikkia (jingle) podcastin eri osioiden välissä.
- Leikkaa podcastista ylimääräinen sisältö ennen julkaisemista. Editointiohjelmassa voit korjata äänenvoimakkuuksia miksaamalla.
- Tee kuvankäsittelyohjelmalla kansikuva (thumbnail) podcastille.
- Kirjoita podcastille esittelyteksti ja sisällön kuvaus. Tarvittaessa podcastille voi tehdä tekstivastineen, johon kirjoitetaan, mitä podcastissa sanottiin.
- Julkaise podcast käyttötarkoitukseen sopivalla alustalla (julkisesti tai yksityisesti).
Ohjelmia ja palveluita podcastin tallentamiseen
- Zoom – Ohjelma luo mp4-videotiedoston ja ääniraidasta m4a-tiedoston.
- Teams – Tallennus toimii myös mobiilisovelluksessa.
- Skype
- Anchor https://anchor.fm/ – Toimii myös mobiilisovelluksena. Podcastin voi editoida Anchorissa. Musiikkia voi lisätä valmiista kirjastosta. Valmiin podcastin voi julkaista, mutta sitä ei voi ladata koneelle.
- Zencastr https://zencastr.com/ – Tallentaa puhujat erillisinä äänitiedostoina. Vaatii editoinnin ääniraitojen yhdistämiseksi.
- Audacity https://www.audacityteam.org/ – Voit tallentaa vain yhden äänilähteen kerrallaan. Käytä äänilähteenä esimerkiksi kokousmikrofonia.
- Ääninauhuri-työkalu – Vain yksi äänilähde. Toimii tietokoneella ja mobiililaitteella Google Chrome -selaimen kautta.
- Puheentallennus – Vain yksi äänilähde. Valmiiksi asennettuna käyttöjärjestelmissä Windows 10, 11.
Ohjelmia podcastin leikkaamiseen
- Audacity https://www.audacityteam.org/ – Ei aukaise suoraan mp4- tai m4a-tiedostoja. Aukaisu vaatii ffmpeg-kirjaston https://manual.audacityteam.org/man/installing_ffmpeg_for_windows.html
- Anchor https://anchor.fm/ – Verkkopalvelu tai mobiilisovellus.
- Videoeditointiohjelmat Davinci Resolve, Hitfilm Free, Kdenlive
- Videoeditori (Windows 10, 11). Soveltuu vain videotiedostojen leikkaamiseen.
Alustoja podcastin julkaisemiseen
- Anchor https://anchor.fm/
- Soundcloud https://soundcloud.com/ – Maksimissaan 3 h sisältöä ilmaisella tilillä.
- YouTube https://www.youtube.com/ – Julkaisu vain videomuodossa. Yli 15 minuutin video vaatii puhelinnumeron liittämisen Google-tiliin.
- Google Drive, Microsoft OneDrive – yksityinen jakaminen
- YuJa https://oulu.yuja.com/ – henkilöstölle ja opiskelijoille Oulun yliopisto, OAMK
Musiikkilähteitä
- https://wordpress.org/openverse/ – Valitse sisältötyypiksi: Audio
- https://creativecommons.org/about/program-areas/arts-culture/arts-culture-resources/legalmusicforvideos/
- Youtube: Audio Library https://support.google.com/youtube/answer/3376882?hl=en
- https://pixabay.com/fi/music/
Tekstivastineen tekeminen
- Microsoft Wordin Online-versiossa on litterointitoiminto (Transcribe), lisäohjeita: https://ict.oulu.fi/17571/ – Ohjeen on tehnyt Anna-Liisa Mattila.
- YuJa:lla voi tehdä tekstivastineen Closed Captions -kohdassa https://oulu.yuja.com/ – henkilöstölle Oulun yliopisto, OAMK
- Google Chrome-selaimessa on puheentunnistus. Jos haluat litteroida videota, se vaatii tietokoneen ääniulostulon liittämisen mikrofoniliitäntään.
Lisäohjeita
- Näin teet podcastin https://ict.oulu.fi/17600/ – Ohjeen on tehnyt Anna-Liisa Mattila.
Ohjesivun lisenssi
Ohjeen tekijä: Tommi Karjalainen (Ammatillinen opettajakorkeakoulu, OAMK).
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.
Resurssin ylläpitäjä(t): Tommi Karjalainen
Sivu päivitetty 03.10.2022 10:19